21 Gün Kuralı ve Yeni Alışkanlıklar

28 Şubat

Hepimizin hayatında memnuniyetsiz olduğu ya da daha iyisi olabilir dediği şeyler mutlaka vardır. Bundan eminim çünkü her zaman daha iyisi vardır ve insanoğlu hiçbir zaman elindekiyle yetinmeye odaklanmaz. Kimimiz bu duygumuzu doyumsuzluk noktasında yaşar kimimiz ise daha iyisine sahip olabilme becerisine dönüştürürüz.

Var mısınız bu ikilemi kendimizin hayrına dönüştürmeye? Nasıl olacak ki dediğinizi duyar gibiyim...

2017 yılı için pek çok niyetim ve hedefim var fakat bunların en başında içimdeki devi uyandırıp, hayatımın kontrolünü ele almak geliyor. Bunu yapabilmek için de önce hoşnutsuz olduğum durumları ve alışkanlıklarımı değiştirip dönüştürebilmek ilk koşul.

Peki nasıl yapmayı planlıyorum?

Öncelikle yüzeysel olarak bilimsel bir değerlendirme yapacak olursak, 21 gün kuralını benimsemek şart. Çünkü araştırmalara göre beyin 20 gün boyunca uyguladığımız rutinleri 21.gün alışkanlığa dönüştürüyor. Alışkanlıklar da zaman içerisinde davranışlarımıza...

Önceleri şartlanıp bilinçli olarak yaptığımız uygulamalar 21.günden itibaren otomatik tepki halini alıyor. Bunun sebebi olarak ise beynin harcadığı enerjiden tasarruf etmek istemesi öne sürülüyor. Fakat bir alışkanlığı ondan kurtulmaya çalışarak yok etmek mümkün değil ancak o alışkanlığın yerine bir yenisini koyduğunuz zaman onu değiştirebilirsiniz.

Yalnızca irademizi kullanıp kendimizi 21 güne şartlamak alışkanlıklarımızı değiştirmek için yeterli değil. Bilinçli davranmanın ötesinde, bilinç altımızdaki kodlamayı değiştirmek mühim olan. Bugüne değin alışkanlığımız haline gelmiş hatta bir tık öteye geçip bağımlılığa dönüşmüş olan rutinlerimize devam etme sebebimiz bu seçimin bilinç altımızda en iyisi olarak kabul görmesindendir.

Zihnimizde dakikada 2.5 milyon işlem görüldüğü ve bizim sadece 8-9 konuyu bilinçli olarak algılayabildiğimiz gerçeğinden varırsak bilinç altımızın ne denli büyük bir etkisi olduğu ortada.



Kendimden örnek verecek olursam;

Çikolata benim için lezzetli, keyif veren, mutluluk sebebi haline gelmiş bir bağımlılık. Öncelikle çikolatanın aslında sağlığıma faydadan ziyade zarar verdiğini, bağımlılığa dönüşerek kölesi haline getirdiğini, keyfin tamamen bir yanılsama olduğunu, irademi elimden aldığını kabullendim. Ve ondan daha güçlü olduğumun farkına vararak onu yenme yoluna girdim.

Evet belki çok büyük laflar ancak bağımlılığımı kırmak için büyük oynamam şart. Çikolata tutsaklığından kurtulduktan sonra elbette ara sıra küçük parçalar yememde bir sıkıntı yok.

Bunu diğer bir şekilde açıklayacak olursak, çikolatayı canınız sıkkınken yediğinizde ve mutlu edeceğine inandığınızda beyniniz çikolata ve mutluluğu birbiri ile bağdaştıracaktır. Bu ilişkilendirme gerçekleştiğinde artık daima bu şekilde düşünmeye ve hissetmeye başlarsınız.

Bu kalıpları kırarak yeni düşünceler yarattığınızda ise bu alışkanlığı yok edip yeni bir alışkanlık kazanmak işten bile değil.

Önce değiştirmek istediğimiz her ne ise bir gelişim basamağı yaratıyoruz kendimize, değişim bu istikrarlı gelişimlerin getirisi. Dönüşüm ise değişimin sonucu.

Şunu unutmamalı;

Yeni bir alışkanlık geliştirmek eskisinden kurtulmaktan çok daha kolaydır!

Çikolata sağlığa zararlı, şeker hastalıkların başı gibi bir şartlanmanın da tehlikeli olduğunu unutmamak gerekir. Mühim olan yerine sağlıklı olduğunu düşündüğünüz bir alışkanlık yerleştirmektir. Tatlı ihtiyacınızı karşılayacak sağlıklı tarifler örneğin. Bunun için 2 ay içerisinde hamilelik kilolarını fazlası ile veren biri olarak hurma arasına cevizi önerebilirim. Çok lezzetli ve sağlıklı bir atıştırmalık.

Nereden girdik bu konuya :) İnsanın aklı fikri yemekte olunca, o kilolar geri alınıyor tabi. Şimdilerde değiştirmeye çalıştığım alışkanlıklarımdan biri de sağlıklı beslenmeyi yaşam rutini haline getirebilmek.

Yeni bir alışkanlık edinme yoluna girdiğim bir diğer konu ise sabah erken kalkıp kendim için yürümek. Bunun içinde nefsimi yenmek adına olumlama yapıyorum.

Her sabah kolaylıkla ve zinde bir şekilde 6'da kalkıyorum ve kendim için yürüyorum -olumlama-

Örnekler çoğaltılabilir elbette, ben kendi odak noktalarımdan örnek vererek açıklamak istedim.


  • Hiçbir bahane yaratmadan tek bir gün bile atlamadan yinelemek
  • Bir gün atlarsan ertesi gün 1.gün den saymaya başlamak
  • Olumlamalar
  • Kararlılık
  • 21 günün sonunda hala alışkanlık edinemediğinizi düşünüyorsanız azimle devam, sizin kırılma noktanız belki de 22.gündür mühim olan yılmamak yorulmamak izleyeceğimiz yol

Kazanmak istediğiniz alışkanlığın sizin için en iyisi olduğunu daima hatırlatın kendinize ve şunu bilin nefsinize ağır geliyorsa sizin için en iyisi olduğundandır! Güç sizde ve kazançlı çıkan siz olacaksınız!

Değişim ve dönüşüm olsun istiyorsanız kararlılık çok önemlidir. Alışkanlıklarımızla inatlaşmak yerine bizi tutsak eden bu alışkanlığın altında yatan sebepleri değiştirmeliyiz. Bunun için o alışkanlığa sizi bağımlı yapan sebepleri yazıp, bunları çürütmek için karşısına asıl sonuçları yazmak, kazanç-kayıp ilişkisini kurup yön belirlemede etkili bir yöntem.

Davranış ve seçimlerimizi tekrar eden alışkanlıklarımız belirler. Gelin hep birlikte 21 günü yeniden öğrenme, yenilenme, dönüşme süreci olarak görelim; kendi gücümüzün farkına varalım.

Yerine yenisini koymak istediğiniz her ne ise benimle paylaşmayı unutmayın olur mu, birlikten kuvvet doğar güçlerimizi birleştirelim :)

You Might Also Like

2 yorum

  1. Merhaba . dah ayeni çok güzel bir kitap okudum değişim üzerine..yakında bloga sayfalarından notlar koyucam zaten.. Ordada 21 günden özellikle bahsetmişdi. Çok güzel yazmışsınız teşekkürler ve bu yolda kolaylıklar diliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, merak ettim kitabı notlarınızı bekliyorum :) 21 gün yorumlarınızı ayrıca merak ediyorum. Ben teşekkür ederim değer verdiğiniz için, inşallah hepimiz yolumuzda emin ilerleriz :)

      Sevgiler ^.^

      Sil

GOODREADS

ETİKETLER

sade bir yaşam minimalist yaşam minimalizm minimalist giyim tarzı kapsül gardırop minimal ebeveynlik minimalist anne baba minimalist ebeveynler sağlıklı beslenme sağlıklı yaşam daha sade bir hayat gardırop detoksu içses kapsül dolap sade giyim tarzı sade hayat sade yaşamak sadeleşmek sevgili sade günlük sürdürülebilir yaşam sürdürülebilir çevre 2017 doğa dostu adımlar gardırop devrimi içsel yolculuk sade yaşam çevre dostu 21 gün kuralı 30 günde sade bir yaşam 80 / 20 kuralı alışkanlıkları değiştirmek alışveriş listesi alışveriş çılgınlığı alışveriş çılgınlığı ile başa çıkma az ile yetinmek az çoktur ağaç dikmek bahar gardırobu basit yaşam bağımlılıktan kurtulmak bebekler için peynir bez torba bir hırka bitişik ya da ayrı capsule wardrobe capsule wardrobe nedir cruelty free decluttering challenge derle topla rahatla değişim kitapları diderot etkisi diş fırçası don miguel ruiz doğa doğa dostu doğada çözünür poşet doğal dört anlaşma eco friendly ek gıda el emeği hediye ertelememek ev düzenleme ev işlerine yardım evde etkinlik evde peynir yapımı eşya azaltma eşyadan azade hayatlar farkındalık fomo gardırop sadeleştirme gönül gözü gözde altunbaş gözde altunbaş youtube haftalık yemek planlayıcısı hayatı sadeleştirmek için hayvanlar üzerinde test yapmayan haşimato tiroidi hislerine güven humble brush ikinci el eşya alışverişi ilham verenler insan ilişkileri insan ne ile yaşar israf iyileşme yolculuğum kendi kendine yetebilme becerisi kendi kendinin doktoru olmak kim john payne kitap inceleme kitap önerisi kişisel gelişim kolesterol kozmetik içerikleri kozmetik ürünler less is more maneviyat marie kondo meditasyon minimal kitaplık minimalist challenge motivasyon mutluluk ne tüketiyorsunuz nefes nefes almak nomofobi nutella okunması gereken kitaplar oniomania orangutanlar oxo-biodegradable palm yağı pareto ilkesi plastik naylon poşet kullanımı pre diyabet raf ömrü sade bir anne sade bir günlük sade ebeveynlik sade kütüphane sade mutfak sade yaşam alanı sadeleşme rehberi sadeleşmek isteyenler için kitap sağlıklı tarifler sevgili günlük sosyal medya bağımlılığı sosyal sorumluluk stresle başa çıkmak sıfır atık yaşam tarz 2 deneyimim tatlı krizleri temiz kozmetik terapi test yapan markalar tolstoy toltek bilgelik kitabı weed out yout closet yavaşlamak yağmur ormanları yeni yıl dilekleri yılbaşı ağacı fikirleri zamanı tüketmek zararlı kimyasallar zero waste home zero waste lifestyle zero waste living zihinsel minimalizm zihinsel minimalizm. sorumlulukları azaltmak çalakalem yazılar çocuklarla evde neler yapılabilir çocuğa sorumluluk vermek çocuğa yetinmeyi öğretmek önemli azınlığa odaklan örgü örmek ümit şimşek şeker hastalığı şekersiz hayat

Subscribe