ÖNEMLİ AZINLIĞA ODAKLAN | 80/20 KURALI İLE MİNİMALİZM

16 Mart


80 / 20 Kuralı ya da Pareto İlkesi
Önemli Azın Yasası – Etken Seyrekliliği İlkesi de deniliyor.
İtalyan ekonomist Vilfredo Pareto’nun bulduğu, evrensel kabul görmüş olan 80/20 kuralını uygulayarak daha verimli bir yaşam sürmek mümkün.




Pareto; İngilterenin servet ve gelir dağılımını incelerken servetin %80 inin nüfusun %20 sine ait olduğunu fark ediyor. Araştırmayı İtalya için de yapıyor ve aynı sonuca varıyor.
İlk olarak iş dünyasıyla alakalı olarak ortaya atılmış olsa da bu prensini hayatımızın bütün alanlarına uygulayabiliriz. Minimalist yaşama geçerken, sadeleşirken karar vermekte bile.


Bir genellemeden yola çıkacağız fakat bu genelleme ya da kabul işimizi kolaylaştıracak. 80-20, 75-25, 85-15 oranın ne olduğu önemli değil çoğunluk azınlık oranı önemli. Bu sebepten bu ilkeye önemli azın yasası da deniyor.
Çoğumuz bilincinde olmadan zaten deneyimliyoruz. Girdilerin %20 si ile sonucun %80 i oluşuyor. Yanlış okumadınız. Bir işin en önemli %20 lik kısmını iyi yaparsak işin %80 ini tamamlamış oluyoruz.

Açalım, kabaca bir hesap yapalım; 

Günün 8 saatini uykuda geçirdiğimizi varsayarsak, bize 16 saat kalıyor. Bunun %20 si ortalama 3 saat. 3 saat odaklanıp verimli bir şekilde çalışarak elimizdeki o büyük işi halledebiliriz. 


Öğrencilik hayatım boyunca -ki düzenli olarak okula gitmesem de hala öğrenciyim- sıkışmadan yapamıyorum, günler öncesinden baksam da son gün o son saatlerde çalıştığım kadar verimli olmuyor dediğim ders çalışma saatlerine şimdi anlam verebiliyorum. Daha vaktim var diye düşünerek oturduğum o masada potansiyelimin daha altında bir odaklanma ile başladığım için verimli olmuyordu. Ya da belki de benim için doğrusu buydu. Ama siz bunu örnek olarak almayın, kendi içimde bir çözümlemenin cevabını buldum ve paylaştım
Burada değinmek istediğim odaklanmanın, verimliliğin önemiydi. Daha az çalışmak gibi bir şey değil kesinlikle.

Çöpe atmak için büyük bir oran değil mi %80?

Azınlık daha büyük bir fayda sağlıyorsa, ve çok daha fazla zamanımızı alan her şey o denli katkı sağlamıyorsa,
Hala zamanın yetmediğinden şikayet ediyorsanız bir zamanlar benim yaptığım gibi
Gözden geçirmeniz gereken azaltmanız ve hatta kurtulmanız gereken bir şeyler, birileri, bir yük var demektir.

Kıyafetlerimizin %20 sini hayatımızın %80 inde giyiyoruz.

Tanıdıklarınızın %20 si ile hayatımızın %80 ini geçiriyoruz.

Örnekleri çoğaltmak mümkün elbette tek ihtiyacımız olan farkındalık.
Fazlalıklar dağınıklık yaratır, stres yaratır, faydasız yorgunluk yaratır.
Size fayda sağlamayan her şeyi bu prensiple yeniden gözden geçirin ve eleyin.

PEKİ NASIL?

İşe %20 yi tanımlamakla başlayın.
Mesela hayatınızın %80 inde kullandığınız, aslında dolabınızda sürekli elinizin gittiği azınlığı ayrı bir yere ayırın. Bu bilinç ile hareket ettiğinizde hayatınızdaki dengesizlikleri göreceksiniz.
Neden hayatınızın %20 sinde kullandığınız %80 lik kalabalığı evinizde tutasınız ki? Üstelik bu ortalama bir değer! Tek tek eşya bazında baktığınızda kimisini bir kez bile kullanmıyorsunuz. 

Eşyalar için uygulamak belki de en kolayı. Gözle görülebilirler ve bu ikna olmamızı kolaylaştırıyor.
Ya fazla faaliyetleri, size fayda sağlamayan eylemleri azaltmak?
Böylece zaman kazanmak, görev bildiklerimizden azade olmak…
Bunun için bugüne dek yaptığınız rutinlerinizi değiştirmek?

Aklıma bu noktada şu örnek geliyor;

Ebeveyn olanlar anlayacaktır, çocuklarla kaliteli zaman geçirmek kelime grubu hep ağzımızdadır. Nedir bu kaliteli zaman?
Türlü türlü aktivite yapmak mı?
Her dediğini yaparak gönlünü hoş etmek mi?
Zamanını ona adamak mı?
Bunlardan biri olduğunu sanmıyorum.
Bir gözünüz televizyonda,
Arada kalkıp yemeğe bakıyorsunuz,
Göz ucuyla telefona bakıp parmak ucuyla –kendinizce çaktırmadan- birine cevap veriyorsunuz ama saatlerce çocuğunuzla yanyanasınız.

Ben bu saatlerdense sadece bana odaklanan, aklı fikri kalbi her şeyi bende olan ebeveynimle yarım saat geçirmeyi yeğlerdim.
Kaliteli zaman bu.

ÖNEMLİ %20 YE ODAKLANIN

Sosyal medyada geçirilen zamanın %20 sinde faydalı bilgi edinirken %80 ini boşyere harcadığınızı unutmayın. Size hitap etmeyen değer katmayan hiçbir şeyi takip etmeyin.

Günün uyku dışındaki %80 ini geçirdiğimiz işyerimizden zamanımız ve emeğimiz karşılığında para kazanıyoruz. Belki bin bir stresle baş edip, çocuklarımızı eşimizi az görme pahasına çalışıyoruz ve bu kazancı bize %20 lik bile bir haz vermeyen ıvır zıvıra harcıyoruz.

Değer mi?

Açalım gözümüzü yahu
Açın gözünüzü
Maksimalist olmanın hayatın hiçbir alanında pek fayda sağlamadığı ortada değil mi?

ÖNEMLİ AZI BULUN!

Daha fazlası için videomu izlemeyi unutmayın :) Sevgiyle ^.^



You Might Also Like

0 yorum

GOODREADS

ETİKETLER

sade bir yaşam minimalist yaşam minimalizm minimalist giyim tarzı kapsül gardırop minimal ebeveynlik minimalist anne baba minimalist ebeveynler sağlıklı beslenme sağlıklı yaşam daha sade bir hayat gardırop detoksu içses kapsül dolap sade giyim tarzı sade hayat sade yaşamak sadeleşmek sevgili sade günlük sürdürülebilir yaşam sürdürülebilir çevre 2017 doğa dostu adımlar gardırop devrimi içsel yolculuk sade yaşam çevre dostu 21 gün kuralı 30 günde sade bir yaşam 80 / 20 kuralı alışkanlıkları değiştirmek alışveriş listesi alışveriş çılgınlığı alışveriş çılgınlığı ile başa çıkma az ile yetinmek az çoktur ağaç dikmek bahar gardırobu basit yaşam bağımlılıktan kurtulmak bebekler için peynir bez torba bir hırka bitişik ya da ayrı capsule wardrobe capsule wardrobe nedir cruelty free decluttering challenge derle topla rahatla değişim kitapları diderot etkisi diş fırçası don miguel ruiz doğa doğa dostu doğada çözünür poşet doğal dört anlaşma eco friendly ek gıda el emeği hediye ertelememek ev düzenleme ev işlerine yardım evde etkinlik evde peynir yapımı eşya azaltma eşyadan azade hayatlar farkındalık fomo gardırop sadeleştirme gönül gözü gözde altunbaş gözde altunbaş youtube haftalık yemek planlayıcısı hayatı sadeleştirmek için hayvanlar üzerinde test yapmayan haşimato tiroidi hislerine güven humble brush ikinci el eşya alışverişi ilham verenler insan ilişkileri insan ne ile yaşar israf iyileşme yolculuğum kendi kendine yetebilme becerisi kendi kendinin doktoru olmak kim john payne kitap inceleme kitap önerisi kişisel gelişim kolesterol kozmetik içerikleri kozmetik ürünler less is more maneviyat marie kondo meditasyon minimal kitaplık minimalist challenge motivasyon mutluluk ne tüketiyorsunuz nefes nefes almak nomofobi nutella okunması gereken kitaplar oniomania orangutanlar oxo-biodegradable palm yağı pareto ilkesi plastik naylon poşet kullanımı pre diyabet raf ömrü sade bir anne sade bir günlük sade ebeveynlik sade kütüphane sade mutfak sade yaşam alanı sadeleşme rehberi sadeleşmek isteyenler için kitap sağlıklı tarifler sevgili günlük sosyal medya bağımlılığı sosyal sorumluluk stresle başa çıkmak sıfır atık yaşam tarz 2 deneyimim tatlı krizleri temiz kozmetik terapi test yapan markalar tolstoy toltek bilgelik kitabı weed out yout closet yavaşlamak yağmur ormanları yeni yıl dilekleri yılbaşı ağacı fikirleri zamanı tüketmek zararlı kimyasallar zero waste home zero waste lifestyle zero waste living zihinsel minimalizm zihinsel minimalizm. sorumlulukları azaltmak çalakalem yazılar çocuklarla evde neler yapılabilir çocuğa sorumluluk vermek çocuğa yetinmeyi öğretmek önemli azınlığa odaklan örgü örmek ümit şimşek şeker hastalığı şekersiz hayat

Subscribe