Sadeleşmek İsteyenler İçin Rehber Kitaplar

16 Mayıs


Daha önce minimalist yaşamak isteyenler için 3 kitap önerisinde bulunmuştum. İzlemeyenler için videoyu buraya ekliyorum.


Bu kitapların dışında iki kitaptan daha bahsedeceğim. Keyifli okumalar...


DAHA SADE BİR HAYAT

Doğan Kitap’ın Anne Baba Akademisi serisinden çıkardığı bir kitap bu.

Kim John Payne mülteci kamplarındaki çocuklarla çalışmış. Sonrasında ingilterede waldorf eğitim kurumlarında öğretmenlik ve danışmanlık yapıyor. Ve burada pek çok çocukta travma sonrası stres bozukluğu görüyor. İlginç olan şu ki bu çocuklarla mülteci kamplarındaki çocuklara uyguladığı tedavi aynı! İyi yaşam şartları sunalım derken çocuklarımıza bunu yapıyoruz!

Kitap 6 bölümden oluşuyor.

1.     Sadeleştirme için ne gerekli
2.     Duygusal ateşlenme
3.     Çevre
4.     Ritim
5.     Planlanmış aktiviteler
6.     Yetişkin dünyasını filtrelemek

Özet olarak, neden sadeleşmeliyiz, sade yaşamayan çocuğun yaşadığı ruhsal ve fiziksel ateşlenmeler yani aşırılıklar, aktiviteden aktviteye koşmanın etkileri, bu yoğun temponun ve yetişkin dünyasına adapte olmanın güçlükleri, bizim bu tempolu yaşantılarımızın çocuğu nasıl etkilediği ve en nihayetinde biz yetişkinlerde dahil olmak üzere yavaş yaşamanın nimetleri diyebiliriz.


Okurken altını çizdiğim bir derleme paylaşmak istiyorum kitaptan.

Çocukları en mutlu eden şey, kendi dünyalarını keşfedecekleri oyunlar oynayabilecekleri zamana ve yere sahip olmaktır.

Reklamların söylediğinin aksine çok fazla seçenek bunaltıcı olabilir; bu da başka bir stres nedenidir.

Ailelerimizi 'çok fazla'nın dört direği -çok fazla şey, çok fazla seçenek, çok fazla bilgi ve çok fazla hız- üzerine mi kuruyoruz artık?

Şüphesiz ki ailemizin mimarları olarak, çocuklarımızın hayatlarını biraz daha yavaşlatıp daha az karmaşık bir hale getirebilir, hayatlarına biraz daha serbestlik ve güzellik katabiliriz.


Bu kitapla hamileyken tanışmıştım. O dönemler çok etkilensem de ‘neden minimalist oldum’ videomda bahsettiğim gibi biliyorsunuz ki eksik hissettirilmemek adına o çok alan, sürekli piyasa yoklayan anneler kervanına katılmam çok uzun sürmedi.

Annelerden çok mesaj alıyorum bu yüzden burada da bahsetmek istedim bu kitaptan. Yalnız şunu da belirteyim bu bir çocuk gelişimi, çocuk eğitimi kitabı değil. Ebeveyn olmayanlar da okuyabilir ve hatta bana kalırsa okumalı.

Kendim için de çıkarımlarda bulunduğum bir kitap bu. O yüzden herkese tavsiye ediyorum.

Bunalan, yorulan, işlerin içinden çıkılamaz bir hal aldığını düşünen ebeveynlere özellikle tavsiye ediyorum elbette.

Kitapta; Ev ortamını sadeleştirmek, çocukları tüketim çılgınlığından ve reklam bombardımanından nasıl koruruz gibi pek çok sorunuzun cevabını bulabilirsiniz. Pek çok davranış sorununun da bu hızlı yaşam temposundan kaynaklandığını bilimsel açıklamalarıyla da okuyacaksınız.

Çocukların hayatlarını yavaşlatmak ve sadeleştirmek isteyen fakat nereden başlayacağını bilemeyen ebeveynler için bir rehber niteliğinde.


SADE HAYAT ÜMİT ŞİMŞEK

Bahsetmek istediğim bir diğer kitap ise akıl fikir yayınlarından çıkan Ümit Şimşek’in Sade Hayat kitabı.

Bu sadeleşme üzerine okuduğum diğer kitaplardan biraz farklı. Şöyle ki;

Ümit Şimşek, sadeleşmeyi bambaşka bir boyutta ele alıyor. 

Ekonominin insan hayatında bir din gibi yer edindiğinin ve bu dinin tek amacının TÜKETİM olduğuna vurgu yapıyor.

Reklamlarla, televizyonlarla kuşatıldığımızı ve tüketmekten başka bir şey düşünemediğimizi çarpıcı gerçeklerle, araştırmalarla yüzümüze vuruyor.

Ömürler tükendi, 
değerler tükendi, 
insanlık tükendi, 
çevre tükendi sözleri bu halin en kısa özeti.

Düzeni sistemi tümden ele alıyor diyebiliriz. Sebebin de çözümün de kaynağına inmek istiyorsanız mutlaka okumalısınız.
Altını çizdiğim satırları paylaşmaya kalksam sanırım kitabın yarısından fazlasını okurum ama birkaç bölüm yazmak istiyorum.

" Tükettiklerimizi nasıl olsa tüketiyoruz; tüketemediklerimizi de, onlar hakkındaki niyetlerimizi baki tutmak suretiyle, 'dayanıklı tüketim maddesi' olarak adlandırıyoruz. Düşünecek olursanız, bu, 'canlı ceset', 'diriltilemeyen canlı', 'ısınmamış ateş', 'kuru su' gibi apaçık tezat içeren bir kavram; ama düşünmediğimiz için böyle bir çelişkinin farkına bile varmadan tüketim fiilinin bütün uzak ve yakın, meşru ve gayrımeşru akrabalarıyla birden gül gibi geçinip gidiyoruz. Ve biliyoruz ki, ne kadar dayanıklı olursa olsun, her şey bir tüketim maddesi ve onun önünde de iki seçenekten başkası yok:

Ya tükenecek, ya tükenecek...

Bu kelime, evvelce olduğu yerden şimdi bulunduğu yere kendiliğinden geçmediği gibi, doğal bir gelişme sonucunda da gelmedi. Bu küresel değişim, 'küreselleşme' kavramının da hayatımıza girmesinden çok önce, dünyanın bütün insanlarını ve bütün lisanlarını kapsayan bir operasyonla gerçekleştirildi.

Bazı insanların ellerinde satılacak malları vardı; ancak insanlar bunları almakta isteksizdi veya imkanları kısıtlıydı. Onlar da mallarını satmak için, dünyanın geri kalan kısmını, tüketmenin iyi bir şey olduğuna inandırdılar."

Tüketici Nasıl Yetiştirilir

Batı uygarlığı, insanı reklamlarıyla tüketici yaptı. Bunun için de reklamı yeniden icad etti ve tüketim ekonomisinin en önemli dayanağı haline getirdi. Zamanla, bu sektör cazip imkanlarıyla insanların en yeteneklilerini kendisine çeken, bilim insanlarına halkın zayıf taraflarını keşfetmek ve bu noktalardan onları yakalamak için yüksek ücretlerle araştırmalar yaptıran, kitleleri tüketim yarışında hiç soluk almaksızın koşturup durmak için her gün yeni yöntemler keşfeden ve tuzaklar kuran bir muazzam sektöre dönüştü.

Bugün reklamsız bir hayat değil, bir gün bile düşünmek imkansızlaşmış olduğu için, bunun anlamını sorgulamak, onun bize ne verdiği ve bizden neyi alıp götürdüğü gibi sorular üzerinde durmuyoruz. Zaten, tüketici rolünü benimsemekle, reklamlar tarafından yönlendirilmeyi de peşin olarak kabul etmiş bulunuyoruz.

Kafeste doğanlar kafesi özler. Ama sadeliğin özgürlüğüne kavuşabiliriz, yeniden kendimiz olabiliriz. Yeter ki isteyelim.

Gördüğünüz gibi, sadeleşme hareketi eşya atmaktan, alışveriş yapmamaktan çok daha öte bir baş kaldırış. Öyle ki gözünü gökyüzüne, özgürlüğüne, insanca yaşamaya dikiyorsun.

Kalın sadelikle!




You Might Also Like

0 yorum

GOODREADS

ETİKETLER

sade bir yaşam minimalist yaşam minimalizm minimalist giyim tarzı kapsül gardırop minimal ebeveynlik minimalist anne baba minimalist ebeveynler sağlıklı beslenme sağlıklı yaşam daha sade bir hayat gardırop detoksu içses kapsül dolap sade giyim tarzı sade hayat sade yaşamak sadeleşmek sevgili sade günlük sürdürülebilir yaşam sürdürülebilir çevre 2017 doğa dostu adımlar gardırop devrimi içsel yolculuk sade yaşam çevre dostu 21 gün kuralı 30 günde sade bir yaşam 80 / 20 kuralı alışkanlıkları değiştirmek alışveriş listesi alışveriş çılgınlığı alışveriş çılgınlığı ile başa çıkma az ile yetinmek az çoktur ağaç dikmek bahar gardırobu basit yaşam bağımlılıktan kurtulmak bebekler için peynir bez torba bir hırka bitişik ya da ayrı capsule wardrobe capsule wardrobe nedir cruelty free decluttering challenge derle topla rahatla değişim kitapları diderot etkisi diş fırçası don miguel ruiz doğa doğa dostu doğada çözünür poşet doğal dört anlaşma eco friendly ek gıda el emeği hediye ertelememek ev düzenleme ev işlerine yardım evde etkinlik evde peynir yapımı eşya azaltma eşyadan azade hayatlar farkındalık fomo gardırop sadeleştirme gönül gözü gözde altunbaş gözde altunbaş youtube haftalık yemek planlayıcısı hayatı sadeleştirmek için hayvanlar üzerinde test yapmayan haşimato tiroidi hislerine güven humble brush ikinci el eşya alışverişi ilham verenler insan ilişkileri insan ne ile yaşar israf iyileşme yolculuğum kendi kendine yetebilme becerisi kendi kendinin doktoru olmak kim john payne kitap inceleme kitap önerisi kişisel gelişim kolesterol kozmetik içerikleri kozmetik ürünler less is more maneviyat marie kondo meditasyon minimal kitaplık minimalist challenge motivasyon mutluluk ne tüketiyorsunuz nefes nefes almak nomofobi nutella okunması gereken kitaplar oniomania orangutanlar oxo-biodegradable palm yağı pareto ilkesi plastik naylon poşet kullanımı pre diyabet raf ömrü sade bir anne sade bir günlük sade ebeveynlik sade kütüphane sade mutfak sade yaşam alanı sadeleşme rehberi sadeleşmek isteyenler için kitap sağlıklı tarifler sevgili günlük sosyal medya bağımlılığı sosyal sorumluluk stresle başa çıkmak sıfır atık yaşam tarz 2 deneyimim tatlı krizleri temiz kozmetik terapi test yapan markalar tolstoy toltek bilgelik kitabı weed out yout closet yavaşlamak yağmur ormanları yeni yıl dilekleri yılbaşı ağacı fikirleri zamanı tüketmek zararlı kimyasallar zero waste home zero waste lifestyle zero waste living zihinsel minimalizm zihinsel minimalizm. sorumlulukları azaltmak çalakalem yazılar çocuklarla evde neler yapılabilir çocuğa sorumluluk vermek çocuğa yetinmeyi öğretmek önemli azınlığa odaklan örgü örmek ümit şimşek şeker hastalığı şekersiz hayat

Subscribe